Nieuwe specialist in Wezembeek-Oppem: mevr. Ann Meers

Vanaf mei 2018 houdt mevrouw Ann Meers raadpleging in MCH

Op 22 mei 2018 start Ann Meers, tabakoloog, een raadpleging individuele rookstopbegeleiding in het MCH Wezembeek-Oppem.

Zij volgde in 2016 - 2017 de opleiding "Tabakologie en Rookstopbegeleiding" georganiseerd door het VRGT, Stichting tegen Kanker en de 4 Vlaamse Universiteiten.

Daarvoor was zij, na haar studie Farmaceutische Wetenschappen aan de KU Leuven, werkzaam als apotheker in de openbare apotheek.

Ann maakt na een intakegesprek een rookprofiel op en bepaald de nicotineafhankelijkheid aan de hand van de Fragerströmtest en een CO-meting.
Op basis van motiverende gespreksvoering (Rollnick en Miller), een goede voorbereiding van de stopdag en ondersteunende hulpmiddelen worden de slaagkansen verhoogd.

Hoe gaat dit praktisch in zijn werk?

Rookstopbegeleiding kan op verwijzing van de huisarts of de specialist maar ook op eigen initiatief.
Tijdens het intakegesprek wordt een rookprofiel opgemaakt en de algemene levensstijl en rookstoppogingen in het verleden besproken. De nicotineafhankelijkheid wordt bepaald aan de hand van de Fagerströmtest en een CO-meting.
Tijdens de opvolggesprekken wordt er verder gewerkt aan de bereidheid, de motivatie en het zelfvertrouwen. We bespreken nicotinesubstitutie (NST) en medicatie als hulpmiddel, bereiden de omgang met hoogrisicosituaties voor en overlopen de inzetbaarheid van zelfcontroletechnieken.
Een rookstopdatum wordt in overleg vastgelegd en voorbereid. Na de rookstopdatum blijft de motiverende gespreksvoering centraal staan om de vooruitgang te bespreken en komt de CO-meting opnieuw aan bod. We evalueren de ontwenningsverschijnselen, de 'craving', de rookstophindernissen, de 'coping' en de algemene levensstijl.

Raadpleging: Dinsdag van 15u tot 19u

Ann Meers is meertalig: Nederlands, Frans, Engels, Duits.

Zoals gebruikelijk zijn deze raadpleging na afspraak.
Afspraken kunnen gemaakt worden via de online-agenda.

Share