Voorstelling laboratorium microbiologie

Op de dienst microbiologie onderzoeken we stalen op de aanwezigheid van (potentieel) pathogene micro-organismen. Dit domein omvat zowel bacteriologie, virologie, mycologie als parasitologie. Technieken die we hierbij gebruiken zijn de klassieke bacteriologische kweek, rechtstreeks onderzoek, kleuringen, antigeendetectie, PCR en serologisch onderzoek

 Verantwoordelijken: dr. Britt Van Meensel en dr. Heidi Castryck.

 Belangrijkste analysers

Vitek MS (bioMérieux).
De komst van MALDI-TOF (Matrix-Assisted Laser Desorption Ionisation - Time-Of-Flight Massaspectrometrie) betekende een revolutie in de identificatie van bacteriën en bepaalde andere micro-organismen. Dankzij deze techniek zijn we in staat binnen enkele minuten een correcte identificatie van het micro-organisme te bekomen.

VITEK 2 (Biomérieux)

 De meeste antibiogrambepalingen en sommige identificaties worden automatisch uitgevoerd op de VITEK 2 - toestellen (bioMérieux).

UX 2000

Elk urinestaal met een aanvraag voor RBC, WBC en EC wordt geanalyseerd op de UX-2000 (Sysmex). Dit toestel combineert flowcytometrische celtellingen met stripreading. Discordanties worden microscopisch onderzocht.  

Roche Cobas 4800

De Cobas 4800 (Roche) is een real-time PCR toestel voor de detectie van Chlamydia trachomatis en Neisseria gonorrhoeae. Deze testen kunnen worden uitgevoerd zowel op first stream urine stalen als op genitale wissers (eSwab). 

Abbott Architect

Op de Architect (Abbott) wordt serologie uitgevoerd voor hepatitis (A, B en C), HIV, CMV, Toxoplasma, Rubella, Syfilis, enz.

Op het Vidas toestel (bioMérieux) bepalen we Borrelia burgdorferi IgM en IgG, Bof IgG, VZV IgG en EBNA antistoffen.

 Op het Liaison XL toestel (Diasorin) bepalen we  serologische parameters voor Mycoplasma, VZV, Bof en Mazelen.

Share