ELMO-studie: Elektronische Laboratoriumaanvragen Met beslissingsOndersteuning

Het Academisch Centrum voor Huisartsgeneeskunde (ACHG) start, met ondersteuning van het  Federaal Kenniscentrum (KCE) en het Medisch Centrum voor Huisartsen (MCH), een studie over het doelmatig aanvragen van laboratoriumtesten, genaamd de ELMO studie.

De studie start op 1/12/2017 en zal gedurende 9 maanden huisartsen volgen die gebruik maken van MCH Lab Online met en zonder evidence-based profielen. Profielen zijn reeksen van laboratoriumtesten die vanuit het aanvraagsysteem worden voorgesteld, gebaseerd op de indicatie(s) waarvoor het bloedonderzoek wordt uitgevoerd. Deze profielen worden geïntegreerd in Lab Online, het nieuwe systeem dat wordt uitgerold voor het elektronisch aanvragen van laboratoriumtesten. Er zal worden nagegaan welke invloed deze profielen hebben op de analyses die worden aangevraagd en ook of dit een invloed heeft op de diagnoses die bij de patiënten gesteld worden.

In deze studie zullen huisartsen gebruik kunnen maken van beslissingsondersteuning voor de selectie van testen in een twintigtal indicaties. Het systeem garandeert uw keuzevrijheid en laat toe om gesuggereerde testen niet aan te vragen en eventuele bijkomende testen toe te voegen. Samen met deze studie lanceert MCH in het najaar een gloednieuw elektronische aanvraagplatform en resultatenviewer (LabOnline). 

Bekijk hier de poster met uitleg over de studie, die u kan gebruiken om de patiënten te informeren.

Hieronder de informed consents in meerdere talen:

NL: Volledig IC - te tekenen formulier

FR: Volledig IC - te tekenen formulier

EN: Volledig IC - te tekenen formulier

In onderstaande video licht een van de onderzoekers de studie toe:


Share