Nieuw coronavirus COVID-19 update 17/02

Momenteel is er een outbreak van ernstige respiratoire infecties veroorzaakt door een 'nieuw' coronavirus dat eerst werd gedetecteerd in de stad Wuhan (provincie Hubei, China). De eerste gevallen waren gelinkt aan een vis- en dierenmarkt doch ondertussen is duidelijk dat het virus ook van mens tot mens wordt overgedragen. Er zijn reeds duizenden gevallen bevestigd d.m.v. laboratoriumtesten, en het aantal blijft stijgen. Er zijn ook meerdere gevallen buiten China gerapporteerd.

De criteria om een patiënt in ons land te verdenken op een besmetting met het COVID-19 en verder virologisch te onderzoeken werden recent gewijzigd in februari 2020 en gedefinieerd als volgt:
patiënt die teruggekeerd is uit China of in nauw fysiek contact geweest is met een door het laboratorium bevestigd geval van COVID-19 EN respiratoire klachten ontwikkelt in de 14 dagen hierop volgend.

Zorg en gezondheid heeft een richtlijn ontwikkeld zowel voor huisartsen (zie link) als specialisten (zie link).
Een beknopte samenvatting met praktische info (zie link) evenals onze update van de labomailing (link) kan u ook op deze website terugvinden.

Opgelet: momenteel is er een enorme schaarste aan FFP2-maskers !
In geval van een verdachte patiënt, moet er eerst contact worden opgenomen met de arts infectieziektebestrijding uit de provincie of regio (Zorg en Gezondheid).
Indien er wordt besloten tot staalafname, gelieve het MCH labo vooraf te contacteren. Wij hebben een beperkte voorraad aan afnamekits (inclusief FFP2-masker) ter beschikking die we voorbehouden voor deze gevallen. 

Een verdachte patiënt moet contact met anderen zoveel mogelijk vermijden tot de test uitsluitsel heeft gegeven (thuis-isolatie). In geval dat de patiënt toch zou worden doorverwezen naar het MCH, gelieve ons vooraf te contacteren zodat de nodige voorzorgsmaatregelen genomen kunnen worden.

Share