Influenza PCR

Vanaf heden wordt er overgeschakeld naar een PCR techniek als eerste keuze test voor de diagnostiek van influenza A/B infecties.
De antigeendetectie heeft een zeer lage gevoeligheid (geschat op 50%) waardoor negatieve resultaten niet betrouwbaar zijn. De gevoeligheid van de PCR-techniek bedraagt meer dan 90%. Meer informatie kan u terugvinden in onze labomailing.

De PCR-test zal van maandag tot vrijdag tijdens de normale werkuren worden uitgevoerd (en indien dringend gevraagd, ook op avonden en zaterdag). 
De test wordt uitgevoerd op wissers afgenomen in eSwab of UTM-tubes. Ideale afname is een nasopharyngeale wisser doch nasale wissers (evt. gecombineerd met een keelwisser) zijn een aanvaardbaar alternatief. Afname best zo snel mogelijk tijdens het ziekteproces (< 5 dagen). 
Aan de patiënt wordt een kostprijs aangerekend van 32 euro. 
Opgelet: voor artsen die werken met papieren bonnen staat de PCR-test nog niet op het aanvraagformulier. Indien u de antigeentest (Ag) voor influenza aankruist, zal deze test worden uitgevoerd. Indien u de PCR-test verkiest, dient u dit expliciet op de bon te vermelden.

Share