Wijzigingen aanvraagformulier: Ureaplasma - Mycoplasma

Op het aanvraagformulier werden enkele wijzigingen aangebracht betreffende het opsporen van Ureaplasma/Mycoplasma.

 1. Schrappen kweek Ureaplasma - Mycoplasma hominis
Veel gezonde asymptomatische volwassenen vertonen genito-urinaire kolonisatie met Ureaplasma en Mycoplasma hominis. De rol van deze kiemen als verwekker van cervicitis, urethritis en PID blijft zeer controversieel. Zowel Mycoplasma hominis als Ureaplasma worden vaak geïsoleerd bij vrouwen met bacteriële vaginose maar ook hier is hun rol als etiologisch agens niet duidelijk. Omwille van deze redenen wordt de analyse 'Mycoplasma/Ureaplasma' van het aanvraagformulier geschrapt. Indien toch expliciet aangevraagd, zal de test nog wel worden uitgevoerd.

 2. Toevoegen van PCR Mycoplasma genitalium
Mycoplasma genitalium is een belangrijke oorzaak van non-gonokokken urethritis bij mannen en er is ook toenemende evidence dat er een associatie bestaat met cervicitis en PID bij vrouwen. Meer informatie kan u terugvinden in de labomailing van april 2016.
'M. genitalium PCR' wordt aan het aanvraagformulier toegevoegd. M. genitalium kan niet gekweekt worden en is enkel aantoonbaar via moleculaire technieken. Momenteel wordt de test doorgestuurd naar het Instituut voor Tropische Geneeskunde (referentiecentrum). Hiervoor dient een specifiek aanvraagformulier te worden ingevuld dat u kan terugvinden in onze labogids.

Share