Leptospirose na Titan run

Er zijn reeds drie gevallen van leptospirose vastgesteld bij deelnemers aan de zogenaamde "Titan run" die plaatsvond op zondag 13 september. De deelnemers moesten er o.a. in het water en het slijk van de rivier de Nete waden. Vermoedelijk zijn de drie personen daar besmet geraakt met leptospirose. In totaal waren er zo'n 2.500 deelnemers aan deze loopwedstrijd. Al deze deelnemers zijn mogelijk blootgesteld geweest aan leptospirose.

Leptospirose is een zoönose veroorzaakt door pathogene spirocheten van het genus Leptospira.
De incubatietijd bedraagt 2 tot 30 dagen (meestal 7 tot 12 dagen). Het klinisch verloop is zeer variabel. De meeste gevallen zijn mild en zelf-limiterend of subklinisch, terwijl andere gevallen ernstig en potentieel fataal verlopen met multi-orgaan falen.
Klinische leptospirosis presenteert zich in 75-100% van de gevallen abrupt met koorts, rillingen, myalgie en hoofdpijn. Het meest typische teken is conjunctivale suffusie (dilatatie van de conjunctivale bloedvaten) doch dit wordt niet altijd opgemerkt. Ongeveer 10% van de leptospirosen heeft een ernstig beloop waarbij elke combinatie van nierinsufficiëntie, icterus en hemorragische diathese kan optreden. De behandeling van symptomatische patiënten is gebaseerd op antibiotica en zo nodig supportieve therapie. 

Diagnose wordt gesteld door serologisch onderzoek (Instituut Tropische Geneeskunde). Specifieke antistoffen zijn vanaf ongeveer de vijfde tot de zevende ziektedag aantoonbaar. Aan deelnemers wordt gevraagd om enkel een arts te contacteren indien er zich symptomen voordoen.  

Meer informatie kan u terugvinden op de website van Zorg en gezondheid

Bronnen: 
(1) www.zorg-en-gezondheid.be
(2) Uptodate www.utdol.com

Share