Huisartsennascholing

Preview: Nascholingskalender 2019 - 2020
Klik hier voor het nieuw overzicht van de nascholingen.

Via onderstaande link kan u inschrijven voor de nascholingen van september en oktober 2019  
Klik hier 

Opgelet: wijziging aanvangsuur avondnascholing van MCH iedere derde donderdag van de maand. Aanvang om 20u.

Middagnascholing MCH - 10.09.2019
Titel: Doelmatig aanvragen van laboratoriumtesten: ervaringen in het gebruik van evidence-based profielen in LabOnline en eerste resultaten van de ELMO studie.
"Laboratoriumtests zijn een van de belangrijkste diagnostische middelen die de huisarts ter beschikking heeft. Ze worden vaak aangevraagd ter ondersteuning van een klinische diagnose, om een aandoening uit te sluiten, om een ziekte of behandeling op te volgen of in het kader van een preventief onderzoek. Jammer genoeg worden er nog steeds laboratoriumtests onnodig of ongepast gebruikt en dit heeft verschillende nadelige gevolgen.
In december 2017 startte o.a. aan het MCH de ELMO studie naar het gebruik van een systeem van beslissingsondersteuning waar in totaal bijna 300 artsen aan deelnamen. Tijdens deze studie werden gegevens van meer dan 10,000 personen verzameld. Het systeem dat bestudeerd werd in de ELMO studie, had als doel om ongepaste aanvragen van laboratoriumtests te verminderen. In deze navorming geven we een overzicht van verschillende manieren om ongepaste laboratoriumtests te vermijden en lichten we een aantal voorlopige resultaten van de ELMO studie toe. "

Avondnascholing MCH - 19.09.2019
Titel: Seksuele beleving en genitale verminking bij nieuwkomers. 
"Introductie tot de problematiek van vrouwelijke genitale verminking (VGV) wereldwijd en in België: Deze nascholing biedt een overzicht van de socio-culturele, psychologische en fysieke aspecten van vrouwelijke genitale verminking.

Dokter An Vercoutere, referentie-gynaecoloog op vlak van VGV, zal eerst de fysieke gevolgen van VGV uiteenzetten en handvaten geven voor het invullen van een medisch attest VGV, zoals gevraagd door de asielinstanties. Zij gaat ook dieper in op de mogelijke behandelingen en medische zorg die aan de betrokken vrouwen voorgesteld kunnen worden. Mevrouw Katrien De Koster, coördinatrice van Vlaanderen voor GAMS vzw, zal de cijfers wereldwijd en in België uiteenzetten en geeft een inzicht in de drijfveren en onderliggende redenen, die deze specifieke vorm van gendergerelateerd geweld in stand houden. " 

Microscopie Training 

Microscopie in de huisartspraktijk kan soms een snel diagnostisch hulpmiddel zijn. Tijdens deze basistraining microscopie wordt er ingegaan op het herkennen van de belangrijkste elementen aanwezig in klinische stalen. Hoe herken je witte bloedcellen, rode bloedcellen en epitheelcellen? Hoe zien bacteriën, gisten en Trichomonas er uit onder de microscoop?
 
De 2 sessies verlopen in kleine groepjes en vinden plaats in het laboratorium in MCH Leuven. Wil je graag deelnemen? Schrijf je snel in via onderstaande links. 

Microscopie training woensdag 13 november 2019 om 14 uur - Schrijf je in 

Microscopie training woensdag 20 november 2019 om 14 uur - Schrijf je in 

Moderatoren gezocht! 

Moderatoren gezocht voor de avondnascholingen Werkgroep Huisartsen MCH. Op de derde donderdag van de maand.
Als moderator leidt u de avond in goede banen en zorgt u voor het vraaggesprek na de lezing. Als moderator ontvangt u dubbele creditpoints voor deze nascholingen. Geïnteresseerd? Stuur een mailtje met uw voorkeursdatum en we plannen u in. Mailen naar het secretariaat Focus: focus@mchlvwo.be

Programma manuele geneeskunde 2019

Basisopleiding Palliatieve Zorg voor Artsen 2019-2020

Share